فر گازی یا فر برقی؟

فر گازی یا فر برقی؟
یک فر مناسب برای پخت کیک بسیار مهم است. داشتن یک فر خوب به هنر شما خیلی کمک می کند. سوالی که ذهن اکثر افرادی که قصد خرید فر دارند را درگیر کرده این است که چه نوع فری مناسب است. فر توکار یا روکار و یا فر گازی یا برقی!؟ در این مقاله سعی کردهایم با بیان انواع فر از نظر ساختار و انرژی مصرفی، کاربرد، تفاوت، معایب و مزایای هر کدام به شما در خرید فر کمک کنیم. با مینا کیک همراه باشید.
انواع فر آشپزخانه بر اساس محل قرارگیری و نوع ساختاری که دارن، اغلب به 3 دسته کلی زیر تقسیم میشن:
فر اجاق گاز مبله
فر توکار
فر روکار
در ادامه هر کدام را به طور جداگانه توضیح میدیم و تصویر هر مدل رو با هم میبینیم.
۱_فر اجاق گاز مبله
رایجترین فر در آشپزخانههای قدیمی همین فرها هستند. اجاق گازهای مبله شامل دو بخش شعله گاز و فر هستند. قسمت رویی شعلههای اجاق گاز هستند و در قسمت پایین، فر قرار گرفته. لازم به ذکر است که فر می تواند به صورت کشویی و دو طبقه و یا ساده باشد. در حالت کشویی، میشو به طور همزمان دو خوراک مختلف را تهیه کرد بدون اینکه تماسی با همدیگر داشته باشند. اجاق گازهای کشویی ظاهر خاص و زیبایی هم دارند. نیازی به یادآوری نیست که این نوع فرها بسیار جاگیر و سنگین هستن و در آشپزخانههای امروزی کمتر به کار میروند.
۲_ فر توکار
این نوع فر که شیکترین فر موجود در بازار حال حاضر است، در داخل دیوار تعبیه میشود و هیچ فضای اضافی اشغال نمی کند. تمیز کردن این فر کار راحت است چون بخش اعظم آن داخل دیوار قرار گرفته و از غبار و لکههای چربی در امان است. البته که نصب آنها زحمت بیشتری دارد و لازم است محاسبات دقیقی انجام شود تا به درستی در داخل دیوار قرار بگیرد. اتصالات برق هم نیاز به توجه ویژهای دارند. اندازههای استاندارد تعریف شده در بازار برای فرهای توکار، 60، 90 و 120 سانتی متر است.
۳_ فر روکار
تفاوت این دسته با دستهی قبل یعنی فرهای توکار، در نحوهی قرارگیری آن ها است. وگرنه کارکردی مشابه همدیگر دارند. فر روکار، همون طور که از اسمش معلوم هست، داخل دیوار نصب نمیشود و فضای بیشتری را اشغال میکند. از طرفی قابل حمل هست و هر زمان حوصله شما سر رفت و قصد تغییر دکوراسیون داشتید، میتوانید آن را جابجا کنید.
انواع فِر از نظر انرژی مصرفی چگونه هستند؟
در فرها هم مشابه اجاق گازها، از منابع مختلفی برای ایجاد حرارت استفاده میشود که عبارت اند از:
فر با انرژی مصرفی گاز
فر با انرژی مصرفی برق
فر با انرژی مصرفی ترکیبی (برق و گاز)
در ادامه با هر یک از این روش های تامین انرژی در انواع فرها آشنا می شویم تا بتوانیم انتخاب آگاهانه و درستی برای فر آشپزخانه خودمان داشته باشیم.
فر گازی چیست و چه ویژگی هایی دارد؟
فر گازی توکار وسیلهای است که برای روشن شدن به گاز و شعله نیاز دارد. فر گازی به گاز شهری متصل میشود. از برق فقط برای صفحه دیجیتال و چراغهای آن استفاده میشود و حرارت تولیدی توسط شعله گاز ایجاد میشود. در اکثر فرهای گازی این شعله در پایین آن قرار گرفته است. البته در برخی از مدلها شعله نیز در بالای فر قرار دارد که به گریل گازی معروف است و برای گریل کردن غذا به کار میرود. فر گازی گریل دار انعطاف پذیری و همچنین قابلیتهای بیشتری در اختیار شما قرار میدهد.
مزایای فر گازی
۱_ گرم و سرد شدن سریع
فر گازی خیلی سریع گرم می شود و حرارت را ایجاد میکند و پس از خاموش کردن نیز سریعتر خنک می شود. همچنین کنترل بهتری بر روی دمای آن داشته با استفاده از شعله پخش کن میتوانید دما را کم و زیاد کنید.
۲_ مصرف کمتر
هزینه گاز در کشور ما نسبت به برق ارزانتر است، پس کسانی که میخواهند دائم بافر کار کنند، این مطلب را باید در نظر بگیرند که اگر هزینه برایشان مهم است فر گازی مصرف کمتری دارد.
۳_ هزینه تعمیراتی کمتر
فر گازی به دلیل این که قطعات کمتری دارد قطعاً هزینه نگهداری و تعمیرات ای آن کمتر است و کمتر مشکل پیدا میکند.
۴_ محیط مرطوب
درون محیط فر گازی که پخت و پز را در آن انجام میدهید مرطوب تر هست محیط مرطوب برای بعضی از موارد مناسب و برای بعضی نا مناسب است. بستگی به این دارد که چه چیزی را میخواهید بپزید. این مرطوب بودن غذای شما را برشته نمی کند و این مرطوب بودن برای برشته کردن سبزیجات، گوشت، پیتزا مناسب است. اما شاید اگر نان یا کیک خاصی میپزید مطلوب نباشد.
معایب فر گازی
۱_ کنترل دما و حرارت داخل فرهای گازی سختتر از فرهای برقی است زیرا اکثر فرهای گازی دما را یکنواخت نگه نمیدارند.
۲_ در فرهای گازی نمی توان شعله را مدیریت کرده شما باید همیشه نیم نگاهی به غذای خود در فر بیندازید فر گازی به دلیل رطوبتی که دارد برای پخت نان و کیک اسفنجی و … نمی توان به صورت مطلوب در آورد.
۳_چون فر گازی پس از خاموش کردن سریع سرد می شود در نتیجه فرآیند گرم و سرد کردن قسمت های از غذا گرم و بخشهای دیگر آن سرد باقی می ماند برای جلوگیری از این کار حتماً باید از فن استفاده کنید.
۴_ خطر استفاده از فر گازی بیشتر از فر برقی است چون در حالت کلی استفاده از گاز خیلی خطرناک تر از استفاده از برق است و خدای ناکرده اتفاقات جبران ناپذیری دارد.
۵_ در فرهای گازی پخت را به صورت یکنواخت صورت نمی گیرد اما امروزه در بعضی مدل ها از یک فن برای پخش حرارت استفاده می شود.
فر برقی چیست و چه ویژگیهایی دارد؟
در مقابل فرگازی، فر های برقی توکار وجود دارد برای ایجاد حرارت به المنت و همچنین سیم پیچ های بزرگ گرمایی نیاز دارد. این المنت ها معمولاً در پایین قرار دارند. دومین المنت گرمایی که به المنت گریل نامیده میشود معمولاً در بالای فر قرار میگیرد. اگر فر شما فن کانوکشن داشته باشد المنتی دیگر در داخل و پشت فر قرار دارد. کار این فن پخش یکسان حرارت و به گردش درآوردن آن در سطح غذاست. فر برقی از تکنولوژی به خوبی استفاده می کند و کلی امکانات آن دیجیتالی است هر جا هم تکنولوژی بیاید و قاعدتاً امکانات بیشتری را در بر دارد.
مزایای فر برقی
۱_ استفاده راحتتر ، امکانات بیشتر
به دلیل استفاده از تکنولوژی و برق قاعدتاً کار کردن با آن راحت تر است و دارای امکانات خیلی بیشتری نسبت به فر گازی می باشد.
فر برقی به راحتی به برق شهری متصل شده و راحت می توان از آن استفاده کرد و نیاز به تجهیزات دیگر نمی باشد
۲_ حرارت بالا
فرهای برقی می توانند حرارت بسیار زیادی تولید کنند و قاعدتاً این حرارت خیلی بیشتر از فر گازی میباشد به نحوی که شما گاهی بعد از پخت میتوانید این درجه را بالا ببرید تا ته مانده های مواد غذایی شما پودر شوند، که به این قابلیت تمیز کنندگی خودکار گفته میشود که اصولاً فرهای برقی دارا میباشد.
۳_ قابلیت خشک و ترد کردن مواد
یادتان هست گفتیم فرگازی مرطوب است اما فر برقی برای پخت و پز خشک خیلی بهتر می باشد. این قابلیت برای پخت و پز خود مثل پخت کیک ،شیرینی، کلوچه و … خیلی خوب میباشد. اگر میخواهید مواد غذایی مثل سبزی جات یا هر چیز دیگری را خشک کنید این فر برقی بسیار مناسب میباشد.
۴_ کنترل دما
از مزایای فر برقی این است که شما کنترل دقیق دمای داخل فر را داریم مثلاً در فلان درجه ثابت باشد و یا چند درجه بالا برود یا پایین بیاید.
۵_ خاموش کردن خودکار
از دیگر قابلیت بعضی مدل ها این است که در فلان درجه خاموش شود تا غذای شما نسوزد.
۶_ بعد از خاموش کردن گرم میماند
فر برقی نسبت به فر گازی دیرتر گرم میشود که این باعث میشود گرما برای مدت بیشتری بر روی غذا باقی بماند که مزیت ویژه برای تازه ماندن غذا است.
معایب فر برقی
۱_ فر برقی یکی از لوازم آشپرخانه گران قیمت در این دوران محسوب میشود.
۲_ اگر فر برقی دچار نقص فنی شود، مستلزم خرج بیشتری است. برای تعمیر فر برقی باید در جستوجو قطعات دیجیتال باشید که نسبت به فر گازی متخصصین کمتری بر این امر اشراف دارند.
۴_در کشور ایران هزینه مصرف برق از هرینه مصرف گاز بیشتر است، پس به صرفه است که در صورت استفاده مداوم حتی در ساعات اوج مصرف از فر برقی کمتر استفاده کنید.
۵_اگر برق قطع شود، فرآیند پخت متوقف میشود که احتمال این اتفاق در تابستان بسیار زیاد است.
تامین حرارت در فرهای برقی چگونه است؟
نکتهی جالب دیگه درباره نحوهی تامین حرارت در فرهای برقی هست. در فرهای برقی، حرارت به روش های مختلفی فراهم میشه که هر یک از این روش ها شامل یک یا ترکیبی از چند مورد زیر هستن:
المنت بالا
المنت پایین
المنت از پشت
المنت از پشت با فن
گریل بالا با سطح کامل
گریل بالا با سطح نصف فضای بالا
المنت پیش گرمایی
المنت بالا دوبل
المنت پایین دوبل
هوای داغ سه بعدی
فر برقی- گازی چیست؟
در فرهای برقی_گازی حرارت مورد نیاز از دو منبع برق و گاز بطور همزمان فراهم میشود.
مزایای و معایب فر برقی-گازی چیست؟
فرهای برقیگازی با روشن شدن المنت ها در قسمت بالا و شعله گاز از قسمت پایین ، برای ایجاد دما و حرارت لازم شروع بکار میکنند.
فرهای برقی_گازی نیازمند شیر گاز جدا هستند که در غیر این صورت دستگاه شامل گارانتی نمیشود.
فرهای گازی_برقی رطوبت غذا را کاملا از بین نمیبرند این فرآیند باعث خمیری شدن غذا شده و از ترد شدن غذا جلوگیری میکند.
فن داکتی مورد نیاز در قسمت برقی باعث پخش شدن شعله های در قسمت گازی فر شده و باعث پخت نامناسب و غیر یکنواخت غذا میشود.
سخن آخر
با توجه به مطالب گفته شده نمیتوان گفت کدام فر بهتر است. هر فرد با توجه به نیازها و سبک پخت و پز خود باید بهترین گزینه را انتخاب کند. پس به نیازها، میزان استفاده در روز، نوع آشپزی، بودجه و … خود توجه کنید. سپس دوباره مزایا و معایب انواع فر را دوباره مطالعه کنید.
قطعا به راحتی متوجه خواهید شد خرید کدام فرگازگزینه بهتری برای شما خواهد بود.
دیدگاهتان را بنویسید